BAHAN UNTUK TEPUNG:
1 peket tepung pulut
1 liter santan
200 gm tepung gandum
300 gm tepung kacang hijau(sangai)
CARA MENYEDIAKAN:
1.Satukan santan,tepung pulut,tepung gandum dan secubit garam.
2.Uli hingga sebati dan bentukkan bulat-bulat.Isikan inti di dalamnya.
3.didihkan air dan masukkan adunan yang telah dibentuk tadi.setelah masak,angkat dan toskan airnya.
4.golekkan di atas tepung kacang hijau.
BAHAN UNTUK INTI:
setengah biji kelapa parut
2 keping gula melaka
125 gm gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung gandum
400 ml air
CARA MENYEDIAKAN:
panaskan air,lalu masukkan gula merah,gula pasir dan daun pandan.
setelah itu,masukkan kelapa parut dan biarkan hingga kering barulah angkat.
sumber:majalah Saji.keluaran.julai 2005
1 peket tepung pulut
1 liter santan
200 gm tepung gandum
300 gm tepung kacang hijau(sangai)
CARA MENYEDIAKAN:
1.Satukan santan,tepung pulut,tepung gandum dan secubit garam.
2.Uli hingga sebati dan bentukkan bulat-bulat.Isikan inti di dalamnya.
3.didihkan air dan masukkan adunan yang telah dibentuk tadi.setelah masak,angkat dan toskan airnya.
4.golekkan di atas tepung kacang hijau.
BAHAN UNTUK INTI:
setengah biji kelapa parut
2 keping gula melaka
125 gm gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar tepung gandum
400 ml air
CARA MENYEDIAKAN:
panaskan air,lalu masukkan gula merah,gula pasir dan daun pandan.
setelah itu,masukkan kelapa parut dan biarkan hingga kering barulah angkat.
sumber:majalah Saji.keluaran.julai 2005
No comments:
Post a Comment