Thursday 11 August 2011

PULUT PANGGANG

BAHAN-BAHAN:

2 batang serai
400 gm kelapa parut 
200 gm kelapa parut
50 gm udang kering
7 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
50 gm gula pasir
7 tangkai cili merah
2 helai daun pandan
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan perasa

CARA MENYEDIAKAN:
1.beras pulut dibersihkan dan ditanak bersama daun pandan dan masukkan sedikit garam.
2.masukkan sedikit minyak pada pulut yang ditanak tadi.Setelah masak,sejukkan.
3.cili,serai,bawang merah,bawang putih dan udang kering dikisar halus.Kemudian,sangai bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
4.masukkan kelapa parut,gula,garam,serbuk kunyit dan perasa.Masak sehingga kelapa menjadi garing.
5.layurkan daun pisang.
6.masukkan inti di tengah pulut dan gulungkan bersama daunpisang.Gulung dengan kemas dan sematkan lidi di hujungnya.Kemudian bolehlah dipanggang.



sumber:majalah Saji.Keluaran Julai 2005

No comments:

Post a Comment